Studentikost

Overallen

Overallen är en studentikos tradition vid flera universitet och högskolor i Sverige. Traditionen tros ha startat någon gång i slutet av 60-talet på Kungliga tekniska högskolan (KTH) och lever vidare än i dag. 

Det förekommer flera olika färger och variationer av overallen. På LTU kan man ofta se overaller i olika färger bland studenterna. För studenter som tillhör program under Luleå Studentkår ska overallens kropp vara i sektionens färg medan ärmarna är i programmets färg. Se ovverallsguiden nedan. 

Overallen är ett plagg som bärs under en mängd olika tillfällen under studenternas studietid, bland annat under overallspuben som sker på STUK under första onsdagen i månaden, när man är phösare, när man spelar caps eller går på en s.k “fulsittning”. 

Det är tradition att byta vissa delar av sin overall med andra studenter. På LTU innebär byte av byxben vänskap, byte av krage att man har ett förhållande och byte av ficklock att man har delat kroppsvätskor. Delar som byts brukar ofta och bör signeras innan bytet.

Ser du en overall som är delad i mitten så har den personen troligtvis bytt program eller läst ett tekniskt basår. 

Klicka här för att ta del av ett antal tips och regler gällande overallen!
  • På overallens högra ben ska bärarens namn/smeknamn sitta (fastsytt eller tryckt) 
  • Av vissa anses det som fusk att limma fast sina märken
  • För de som tänkt bli phösare så ska phösarmärket sitta på vänster axel, så det är bra att lämna det området fritt. 
  • På ryggen brukar man sätta ett större märke som representerar sin sektion eller program
  • Man får inte skriva på någons overall utan att fråga om lov först. 
  • Det är tradition att som ägare av en overall får man aldrig tvätta den. Dock brukar man kringgå detta genom att bada eller duscha med overallen. Phösare som har på sig sin overall i två veckor under Nolleperioden brukar gemensamt gå och bada med sina overaller som ett firande efter deras uppdrag som phösare.

Vill du hitta märken till din overall finns några facebookgrupper du kan gå med i. Bland annat “Anmärkningsvärt” och “Märkligt”. Du kan även kontakta olika föreningar och sektioner som ofta har märken till försäljning.

Studentmössan

Kårmössan, även kallad LS-mössan, bärs av studenter som läser ett program under filosofisk fakultet. Kårmössan är den finaste huvudbonad som en student kan bära och används vid finare sittningar och evenemang så som Akademisk Högtid, Islossningen, STUK-Galan samt av phösare under Nolleperioden. Mössan kan utsmyckas med spegatter som representerar studentens läsår eller engagemang. Pins brukar bäras på mössans flärp, pinsen brukar ibland avlägsnas vid finare tillställningar.

En spegatt är en valknop avsedd att bäras i tofsen på studentmössan. Färgen på spegatten beror på vilken utbildning man läser eller det engagemang man har varit delaktig i. För varje påbörjat läsår eller engagemang så träs en ny spegatt i tofsen. 

Färgen på spegatten för det läsår man läser brukar vara i samma färg som man har på overallen. Inom Luleå Studentkår så har sektionsaktiva spegatter i sektionens färg med mittentråden i guldlurex, medan sexmästerierna har i regel en spegatt i sektionens färg med en mittentråd i silverlurex.

Skillnaden mellan LS-mössan och Teknologmössan är färgerna samt att tofsen hänger på olika sidor.