Kårbloggen

Här bloggar Luleå Studentkårs kårordförande Erik Henriksson om aktuella händelser.

26 April
Efterlysning Övermarskalk

Universitet söker en Övermarskalk till Akademisk högtid den 9 november. Ett hedersuppdrag där du knyta värdefulla kontakter och få fina erfarenheter till ditt CV.

Läs mer om vad det innebär och anmäl ditt intresse senast den 15 maj: https://www.ltu.se/studentwebben/studentnotiser/2024-04-18-efterlysning-overmarskalk-till-akademisk-hogtid

Erik Henriksson var övermarskalk under förra årets högtid. Året dessförinnan var han biträdande övermarskalk. Så här säger Erik om uppdraget:

”Jag har haft förmånen att vara med under Akademisk högtid tre gånger, där jag under den senaste högtiden fick förtroendet att vara övermarskalk. Under Akademisk högtid får du skapa en gemenskap med både nya vänner och eventuella framtida arbetsgivare.

Mitt starkaste minne från förra året är ifrån timmarna innan ceremonin skulle börja. Det var en spänning och förväntan i luften. Många var lite nervösa, vilket även jag var, och förväntansfulla inför ceremonin. Att vara med under Akademisk högtid är ett minne för livet!”

Erik Henriksson, kårordförande Luleå Studentkår

Kommande evenemang

Kårfullmäktige 6 VAL-KF
Datum: 2024-04-29
Tid: 18:30
Plats: A117 – LKAB salen

Valborg
Våren närmar sig och vi vill fira in det tillsammans! Ta med vänner och familj för ett riktigt traditionsenligt Valborgsfirande på Porsön i Luleå. Valborgsfirandet anordnas i samarbete mellan Luleå Studentkår och Teknologkåren, Luleå Tekniska Universitet och Luleå kommun.

Fika kommer att delas ut, brasan kommer tändas, det bjuds på sång och kvällen avslutas med fyrverkerier. Vill man sedan fortsätta kvällen kommer Norlie och KVV spela på STUK

Avslutningsceremonin och Islossningen
Den 16e maj anordnads avslutningsceremonin och den 17e maj kommer ni tillsammans med era nära och kära kunna fira er examen på årets finaste sittning.

Äntligen är det återigen dags för Woodstuk, den här gången med temat Generations!

Trubadurlaget presenterar Woodstuk Generations, en fullspäckad livekonsert med tolkningar av de bästa låtarna genom årtiondena! Oavsett om du gillar nya bangers eller äldre klassiker lovar vi att du inte kommer bli besviken – det kommer att spelas nåt för alla! Den 10:e maj intar vi Ljusgårdens scen för att ge dig en kväll du sent kommer glömma. STUK öppnar 21.00 och vi kommer att leverera grym musik hela kvällen till 03.00. Vi ses då!

Biljettpriser vid förköp:

Kår: 130 kr

Icke kår: 160 kr

Icke student: 180 krLänk till biljetterna: linktr.ee/stuk_lulea

7 Mars
Studenternas perspektiv av det gångna året

OMVÄRLDSLÄGET FORTSÄTTER i fel riktning, infationen fortsätter sätta spår i vår vardag och ökade priser på mat och hyror gör att studenterna har allt mindre medel att röra sig med. Avsikten att sänka anslaget för studentinfytande och utredningen att sänka kraven på studentlägenheter är inte heller en väg i rätt riktning. Att regeringen har aviserat om att sänka anslaget för studentinfytande kommer att ha en negativ inverkan på studentverksamheten.

Studentinfytandet är något av det viktigaste universitetet har, utan studenterna är ett universitet inget universitet. Finansieringen av studentkårernas verksamhet är under attack. Omvärldsläget gynnas inte av att fer krig blossar upp i omvärlden samtidigt som omvärldslä- get blir mer osäkert. I svåra tider är det extra viktigt att vi samarbetar och tillsammans aktivt jobbar för en tryggare framtid.

ANTALET REGISTRERADE STUDENTER på Luleå tekniska universitet har under de senaste åren minskat, vilket delvis beror på omvärldsläget samt den ekonomiska situationen som många av oss nu lever i. Med det minskade antalet studenter är det extra viktigt att fortsätta arbetet med att förbättra tiden för de som studerar vid universitetet.

ATT JOBBA FÖR KÅREN är inte ett krav eller en lyx. Det är inget man gör för egen vinning utan för andras, vilket är ett privilegium. Arbetet som studentkårerna har fokuserat på under det gångna året har varit ett arbete för att säkerställa studenternas möjligheter att klara sina utbildningar, öka trivseln på campus samt göra studieorterna till mer attraktiva studentstäder. En attraktiv studie- miljö är grunden till bra studieresultat.

UNDER DE SENASTE sex månaderna har studentkårerna upplevt en betydande positiv förändring i universitetets hantering av frågor som berör studenterna. Fokuset och energin som läggs ner på utredningar och utvecklingen av grundutbildningarna samt möjligheterna för föreningarna på campus att uttrycka sig, är något vi lagt märke till och gärna uppmärksammar.

Universitetet är lika mycket studenternas arbetsplats som det är lärarnas, professorernas och doktorandernas. Det är viktigt att vi tillsammans kan arbeta för att utveckla och förbättra såväl den fysiska som den digitala arbetsmiljön.

Erik Henriksson, kårordförande Luleå Studentkår

Kommande evenemang

Kårfullmäktige 5
Datum: 2024-03-25
Tid: 18:30
Plats: C305

Kårfullmäktige 6 (VAL-KF)
Datum: 2024-04-29
Tid: 18:30
Plats: C305

Valborg
Kårerna kan nu meddela att det blir ett Valborgsfirande på LTU i år. En magisk natt närmar sig! Upplev Norlie & KKV live på STUK. Dansa till deras hits och skapa minnen för livet. Biljetterna till evenemanget släpps den 25e mars för alla våra studenter. Mer information om hela Valborgsfirandet kommer släppas på våra sociala medier framöver. Det väntas aktivitet från dag till natt så håll utkik!

Islossningen
Nu är datumet för Islossningen här! Den 17e maj kommer ni tillsammans med era nära och kära kunna fira er examen på årets finaste sittning. Mer information kommer.

2 Februari
Ett nytt händelserikt år har startat

Under hösten har Luleå tekniska universitet arbetat aktivt för att stärka grundutbildningarna. Arbetet med öka känslan av att vi har levande campus pågår. Under hösten har arbetet påbörjats med att öka inslagen av studentikosa inslag på campus, något som kommer att fortsätta under våren. Under våren pågår ett fortsatt arbete med att förbättra studietiden samt säkerställa att kvarvarande graden ökar. Fokuset är hela tiden på att öka trivseln på campus samt göra studieorterna till mer attraktiva studentstäder. En attraktiv studiemiljö är grunden till bra studieresultat.  

CESAR-mässan går av stapeln den 12e mars. CESAR-mässan är en arbetsmarknadsmässa för studenter under den filosofiska fakulteten på Luleå tekniska universitet. Fokuset ligger på att studenter och näringslivet ska få en gemensam mötesplats där de kan möta sina framtida arbetsgivare och kollegor. Med den kompetens våra studenter har vill vi bidra till utvecklingen av Luleå som stad och kommun, men också utvecklingen av hela region Norrbotten.

Kårerna kan nu meddela att det blir ett Valborgsfirande på LTU i år. Det kommer att vara brasa på Heden och artist på STUK. Mer information kommer.

Erik Henriksson, kårordförande Luleå Studentkår

Kommande evenemang

Kårfullmäktige 4
Datum: 2024-02-28
Tid: 18:30
Plats: C305

Vinterfestivalen
Datum: 27:e februari till 1:a mars
Luleå Studentkår finns på plats i både Luleå och Piteå

CESAR
Datum: 2024-03-12 Plats: Ljusgården

Valborg
Datum: 2024-04-30
Plats: Heden och STUK

Islossningen
Nu är datumet för Islossningen här! Den 17e maj kommer ni tillsammans med era nära och kära kunna fira er examen på årets finaste sittning. Mer information kommer.

Reflektion över budgetpropositionen 2024

Den 20 september överlämnade regeringen budgetpropositionen för
2024 till riksdagen.


Bilden av budgetpropositionen är att den kommer att ha en negativ
inverkan på studentinflytandet i Sverige. En stor del av kårernas
verksamhet finansieras genom statsbidrag, sedan kårobligatoriet
avskaffades 2010.


I budgetpropositionen framgår det att regeringen har för avsikt att sänka anslaget 2:67 i statsbudget från 67 780 tusen kronor till 47 780 tusen kronor. Det innebär en sänkning med 20 miljoner kronor. I
regleringsbrevet för budgetåret 2023 var 60 059 kronor från anslag 2:67 avsatt till studentinflytande.


Att regeringen har för avsikt att sänka studentinflytandet med 20
miljoner kronor kommer att ha en negativ inverkan på kårerna. Kårerna kommer att klara av denna situation, men det gäller att kårerna hittar andra ekonomiska inkomstkällor.

Källa:

Budgetpropositionen 2023 UKÄ årsrapport 2023

Sköldarna på STUK

Nu är sköldarna äntligen tillbaka inne på STUK, ni hittar dem i ljusgården.


Alla våra fantastiska föreningar har lämnat in sina sköldar så nu finns alla föreningar samlade på samma plats.

Kommande evenemang

Ljusveckan
Mellan den 7-10 november hålls
ljusveckan på Luleå tekniska universitet – det är dagar som är fyllda
med upplyftande aktiviteter som lyser upp den mörkaste tiden på året. Du som är student är varmt välkommen
att delta! Kåren bjuder på fika den 9 november.


Kårfullmäktige 3
Datum: 2023-11-16
Tid: 18:30
Plats: ZOOM